Manastirea Putna

Situata intr-un tinut de har si pace, manastirea Putna ramane, de peste cinci veacuri, un important punct de reper spiritual, istoric si cultural al unei lumi aflate in framantarea istoriei.
Manastirea a fost denumita "Ierusalim al neamului romanesc" deoarece aici isi are mormantul cel mai iubit conducator pe care l-au avut romanii: Stefan cel Mare si Sfant. Acesta a avut cea mai lunga domnie dintre voievozi (1457 - 1504), a castigat 34 de razboaie din 36 si a construit peste 30 de biserici si manastiri. Putna este prima si cea mai vestita ctitorie a voievodului; ea va fi terminata in 1469 si va ajunge necropola domneasca. Sub lespezile locasului se afla 28 de morminte, multe dintre ele apartinand dinastiei Musatinilor. Cronicarul Ioan Neculce ne spune ca biserica era "tot cu aur poleita zugravala, mai mult aur decat zugravala, si pre dinlauntru si pre denafara". Cu timpul, manastirea va deveni un important centru de cultura. Chiar si dupa moartea voievodului, aici vor functiona in continuare vestitele scoli de muzica sau atelierele de broderii si de scris carti. Ca si alte biserici din zona, Putna este construita in cunoscutul stil moldovenesc care preia unele elemente gotice si le adapteaza la formele si necesitatile traditiei bizantine. In mod firesc, biserica Putnei pastreaza spatiile arhitecturale ortodoxe consacrate: pridvor, pronaos, camera mormintelor, naos si altar.
Putna a fost de la inceput manastire de calugari fiind cea mai veche asezare manastireasca din Bucovina care a functionat neintrerupt in pofida evenimentelor nefericite prin care a trecut de-a lungul timpului. Multi dintre pelerinii si turistii sositi la Putna isi regasesc aici pacea sufleteasca prin participarea la sfintele slujbe si prin sfaturile duhovnicilor ce sunt asaltati, mai ales in cele patru mari posturi , de necazurile si bucuriile oamenilor. Putna ofera sprijin si odihna sufletului atat prin rugaciunile parintilor ce s-au nevoit in aceste locuri, cat si prin rugaciunile Maicii Domnului, considerata stareta manastirii si a carei icoana facatoare de minuni strajuieste biserica. Sfintii a caror moaste se afla aici ii ocrotesc de asemenea pe credinciosii ajunsi la Putna.
Ca un sens al existentei lor, calugarii , prin exemplul personal, incearca sa descopere credinciosilor frumusetea spiritualitatii ortodoxe care ne indeamna pe toti la rostirea intr-un duh de pocainta a rugaciunii inimii: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, milueste-ma pe mine pacatosul.


comentarii

ABONARE PRIN EMAIL (Peste 700 de prieteni în comunitate!!)

Delivered by FeedBurner