Milostenia

          Porunca milosteniei trebuie facuta de toata lumea, atat bogati cat si saraci. Pentru a face milostenie, nu avem nevoie de bbani, ci de bunavointa. Intr-o şcoală de la tara, la ora de religie, un adolescent l-a întrebat pe preot, care le vorbea despre milă, ca despre prima virtute pe care trebuie să o avem neapărat ca să ne mântuim:
         - Părinte, dar eu, care sunt foarte sărac şi nu am ce dărui, cum să fac eu milostenie? Dacă aş avea şi eu mai mulţi banuti, aş da cu toata inima, dar aşa...
         - Fiule, nu asta înseamnă milă. Uite, iti dau un exemplu.Ieri imineaţă, plecând cu treburi, am văzut-o peste drum pe mama ta, ieşind din curte şi ajutând până acasă o femeie, ce se ostenea cu o legătură de lemne. Mai târziu, am vazut-o din nou îndrumând un călător ce se rătăcise şi, chiar dacă nu l-a putut ospăta, un sfat bun şi o cană cu apă rece s-au găsit şi pentru dansul. Când vecina voastra de alături a plecat în târg cu treburi, i-a lăsat în grijă copilul cel mic. In alta zi, când doi săteni se certau în drum, a ieşit şi, cu vorbe frumoase, i-a împăcat. Observi tu, acum, ce este mila? Chiar dacă nu ai bbani să dai , nimic nu te împiedică să-i ajuţi cu atât cât poţi. Nu trebuie să dai din buzunar, ci din suflet.

“Cu un bănuţ dăruit, poţi cumpăra cerul. Nu fiindcă cerul ar fi atât de ieftin, ci fiindcă Dumnezeu este atât de plin de iubire. Dacă n-ai nici măcar acel bănuţ, atunci dă un pahar cu apă rece!” Sfântul Ioan Gură de Aur.

E foarte important să facem milostenie,deoarece fara ea nu ne putem mântui. Lucrul acesta este aratat şi de pilda celor zece fecioare, în care Domnul aseamănă Împărăţia cerurilor cu o nuntă, iar pe oameni îi aseamănă cu zece fete, toate fecioare, care luând candelele lor, au ieşit să-l întâmpine pe mire. Cinci dintre ele erau foarte înţelepte, de aceea au luat şi ulei în candele. Din contră, celelalte cinci erau fără minte şi nu au luat ulei în candele lor. Pentru că mirele întârzia să apară, li s-a făcut somn şi au adormit. La miezul nopţii, s-a auzit o voce: Iată, mirele vine! Ieşiţi întru întâmpinarea lui! Atunci, cele zece fete s-au trezit din somn. Dar cele cinci fără minte au văzut că focul din candelele lor se stinsese, pentru că nu mai aveau ulei. Daţi-ne din untdelemnul vostru, că se sting candelele noastre, le-au zis ele fetelor celor înţelepte. Dar ele au răspuns: Nu, ca nu cumva să nu ne ajungă nici nouă şi nici vouă. Mai bine mergeţi la cei ce vând şi cumpăraţi pentru voi. Dar când erau plecate să cumpere ulei, mirele a sosit. Cele cinci fecioare înţelepte au intrat împreună cu mirele să sărbătorească, iar uşa s-a închis. Când s-au întors peste puţină vreme şi celelalte fete şi au strigat: Doamne, Doamne, deschide-ne nouă, mirele le-a răspuns dinăuntru: Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi (Mat. 25, 1-12). Mirele din această pildă nu este nimeni altcineva decât Hristos, Care va veni cândva să judece viii şi morţii. Atunci, la nuntă, adică în Împărăţia cerească, vor intra numai cei care, asemenea celor cinci fete înţelepte, vor avea candelele credinţei aprinse cu uleiul milosteniei. Cei care nu au făcut milostenie vor rămâne afară din rai, chiar de ar fi împodobiţi cu marea virtute a fecioriei.


comentarii

ABONARE PRIN EMAIL (Peste 700 de prieteni în comunitate!!)

Delivered by FeedBurner