Manastirea Hadambu

Sfanta Manastire Hadambu dateaza din a doua jumatate a secolului al XVII-lea, deci anul 1659.
Este o ctitorie veche a unui boier grec pe nume Iani Hadambu. Acesta primise cateva proprietati de pamant de la domnitorul din acea vreme, Gheorghe Ghica-Voda. printre care si proprietatea pe care este situata manastirea.
Boierul Iani Hadambu primeste aceasta proprietate cu scopul de a reinnoi o veche bisericuta de lemn din secolul al XV-lea, avand hramul "Sfantul Ierarh Nicolae". Biserica si zidurile sunt construite din piatra de cariera sub forma unei fortarete, datorita acelor vremuri vitrege cand navaleau turcii si tatarii, pradand manastirile.
Pisania, care este scrisa in slavona veche, in piatra, este situata deasupra usii de la intrarea in biserica. Ea glasuieste: "Cu voia Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, a reinnoit si facut aceasta biserica dumnealui Iani Hadambu in padurea Iasilor din dealu Mare unde este hramul Precistei si Nascatoarei de Dumnezeu in zilele lui Io Ghiorghe Ghica Voievod, in anul 7169(1659), septembrie 8."
De-a lungul timpului, pe aici s-au perindat mai multe generatii de calugari greci. Ei au ajuns cu vietuirea pana in timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cand a fost data legea secularizarii averilor manastiresti (1859 - 1860). In urma acestei legi, monahii greci au fost obligati sa paraseasca manastirea. In aceste conditii manastirea este parasita pana in anul 1937, cand vin primii calugari romani, pastoriti de parintele Ieromonah Iov Mazilu. Acestia au reparat acoperisul bisericii, au reparat bolta bisericii si au consolidat o parte a zidurilor bisericii, cu caramida, ceea ce se vede si in zilele noastre.
Nici calugarii romani nu au stat prea mult, deoarece in anul 1960, in urma unui decret, sunt dati afara din manastire.Astfel, Manastirea Hadambu ramane parasita din nou timp de 30 de ani, pana in anul 1990, cand,  din incredintarea I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost numit staret al Manastirii Protos. Nicodim Gheorghita.
Manastirea Hadambu

Manastirea Hadambu

Manastirea Hadambu

Manastirea Hadambu

Manastirea Hadambu








comentarii

ABONARE PRIN EMAIL (Peste 700 de prieteni în comunitate!!)

Delivered by FeedBurner