Despre cum sa te porti in biserica si sa serbezi duminica si sarbatorile



1. Mai inainte de a merge la Biserica, impaca-te cu toti aceia cu care esti certat, iertand si tu celor ce ti-au gresit cu ceva.
2. Imbraca-te intr-o tinuta curata, dar modesta, stiind ca nu mergi la teatru, ci ca sa te rogi lui Dumnezeu cu umilinta si cu lacrimi penrtu iertarea pacatelor tale.
3. Sileste-te sa duci un dar, oricat de mic: lumanari prescuri, tamaie curata, si un pomelnic, pentru a fi pomenit, tu si toti ai casei, la Sfanta Liturghie.
4. Vino in Biserica mai inainte de a incepe slujba, ca sa ai timp sa te inchini in liniste la Sfintele Icoane si sa poti da, din vreme, pomelnicul. Daca, din intamplare, ai sosit dupa inceperea slujbei, atunci stai linistit la locul tau, ca sa nu faci tulburare altoraprin umblarea ta, caci pacea si desavarsita liniste sunt de absoluta trebuinta.
5. Stand in Biserica nu privi in dreapta si in stangacu luare-aminte, caci aceasta te sustrage de la gandirea spre Dumnezeu.
6. Vorbirea in Biserica este un pacat foarte mare: nici tu nu te rogi si impiedici si pe altul sa se roage. De aceea sederea ta in Bisericain loc sa-ti fie de folossi spre iertare, se va face spre osandasi pacat.
7. Urmareste cu atentie tot ce se citeste si se canta, respectand in minte macar rugaciunile cele mai insemnate, si incearca sa nu te abati cu mintea la nimic pamantesc. Dupa cum dai hrana trupului tau toata saptamana, da si sufletului ca macar o data sa se sature de cuvantul lui Dumnezeu cel datator de viata.
8.  Cand te inchini, fa semnul crucii complet si cu luare-aminte. Facand semnul sfintei cruci in batjocora, inseamna ca batjocoresti pe Stapanul ei, in numele Caruia te inchini. Mai de folos este sa faci cruce o data cum se cuvine, decat sa fluturi cu mana de mai multe ori, fara sa stii nici tu, nici altii, ce voiesti sa faci.
9. Cand se imparte anafora, inchina-te si la sfinte icoane, cu credinta si smerenie, saruta chipul sfantului la picioare, sau cel mult mainile, iar nu pe fata.
10. Plecand din biserica, fereste-te sa te abati la carciumi sau locuri unde se spun glume si vorbe nefolositoare.
11. Dupa ce stai la masa si te odihnesti un pic, citeste carti moral-religioase, mediteaza si te roaga. Povatuieste-i si pe ai tai spre cele sufletesti.
12. Daca ai de unde, cerceteaza si bucura pe saraci prin milostenie cu bucate, cu haine, cu bani si din toate darurile ce ti-a dat bunul Dumnezeu. Asemenea si cu cuvinte bune, povatuieste-i pe cei nestiutori pe calea Domnului. Asemenea si cu cuvinte bune, povatuieste-i pe cei nestiutori pe calea Domnului.
Daca vei serba duminicile, si sarbatorile in acest fel, vei avea pe Dumnezeu cu tinesi-ti va ajuta si va binecuvanta intreprinderile tale si te va bucura in toata viata ta cu indestulare, cu sanatate si cu tot binele, iar la sfarsitul vietii vei dobandi si fericirea cereasca, vesnica si deplina, pe care Dumnezeu a pregatit-o celor ce-l asculta pe El. Scopul vietii tuturor crestinilor este mantuirea, si daca o vei dobandi, destul iti este tie. In acest caz, viata iti va fi spre fericire vesnica, iar nu spre judecata si osanda.
“Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui, si toate celelalte se vor  adauga voua.”

comentarii

ABONARE PRIN EMAIL (Peste 700 de prieteni în comunitate!!)

Delivered by FeedBurner