Scurt istoric al schitului Apostol Andrei din Kareia

Intr-un loc frumos in zona Kareia, unde astazi se inalta Schitul Sfantului Apostol Andrei, din primii ani de existenta a monahismului athonit se gaseau locasuri sihastresti. Asa, in chilia situata putin mai sus de Schit, intemeietorul monahismului athonit, cuviosul Atanasie, a pus inceputul vietii sale monahicesti athonite, iar pe locul respectiv exista din veacul al X-lea un locas (monidria) numit "Xistru" sau "Xestu". Adevarata istorie a acestui locas are loc o data cu venirea aici, in jumatatea secolului al XVII-lea, a sfantului Atanasie Patelaru. Sfintitul Patriarh al Constantinopolului, Atanasie al III-lea, a parasit tronul patriarhal din pricina tulburarilor si "saraciei" acelui timp. Fiind in scaun mitropolitan al Thessalonicului si vizitand des Sfantul Munte, el a cumparat aici o veche monidrie si a construit pe locul ei o chilie cu hramul Sfantul Antonie cel Mare, nadajduind sa petreaca in ea tot restul vietii sale. La implinirea vietii pamantesti s-a retras in Rusia, unde el a si adormit in Domnul in Manastirea Schimbarii la Fata din or. Lubna in anul 1654. Sfintele sale moaste au fost descoperite neputrezite , aflate in pozitia sezand, asa cum a fost ingropat, si astazi se odihnesc in biserica catedrala or. Harcov.
In anul 1768 un alt fost patriarh ecumenic, Serafim al II-lea, a demolat chilia si a construit pe locul ei una noua, inchinata sfintilor Antonie cel Mare si Apostol Andrei. Aceasta chilie a fost denumita "Serai", ceea ce n limba turca inseamna "Palat", deoarece in acel timp ea era cea mai mare  si mai frumoasa in Kareia. Aceasta denumire s-a pastrat mai apoi si pentru schit. Din ctitoria veche se pastreaza pana astazi edificiul de culoare rosie  din fata bisericii mare.
In anul 1841 chilia aceasta s-a cumparat de la Manastirea Vatoped, fiind si astazi pe teritoriul respectivei mananstiri, de catre doi monahi rusi, staretii Visarion si Varsanufie. In anul 1849, acestia bazandu-se pe documentul patriarhului ecumenic Antim al VI-lea, au transformat chilia in schit cu viata de obste, primul staret devenind ieromonah Visarion. Din acel moment a inceput o viata monahala intensa: s-au ridicat noi cladiri, obstea s-a marit. In mijlocul schitului s-a inaltat o biserica deosebita inchinata Sfantului Apostol Andrei. Piatra de temelie a fost pusa in anul 1867 iar biserica a fost sfintita in anul 1900. Religva cea mai pretioasa reprezinta osul fruntii Apostolului Andrei cu buna mireasma. Nu mult a durat perioada infloririi. Primul razboi mondial si revolutia din Rusia, au dus la urmari grave. Din Uniunea Sovietica venirea noilor ascultatori era imposibila. Numarul fratilor a scazut repede. In anul 1958 un incendiu a distrus partea de apus a schitului, iar in anul 1971 a adormit ultimul monah a vechii obsti - parintele Sampson. In anul 1992 in schit s-a asezat obstea elena, si in anul 2001 s-au adaugat monahi noi. Astazi  (2015) dikeiul (gheronda) schitului este ieromonahul Efrem.

comentarii

ABONARE PRIN EMAIL (Peste 700 de prieteni în comunitate!!)

Delivered by FeedBurner